De beste WordPress instellingen.

Wat is webdesign?

Webdesign staat voor de ontwikkeling van websites, webshops of online platforms. Als je op persoonlijk of zakelijk vlak online zichtbaar wilt zijn, dan start deze zichtbaarheid meestal met het hebben van een eigen website.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je online zichtbaarheid te vergroten door een platform zoals Facebook in te zetten. Het nadeel daarvan is dan wel dat je altijd afhankelijk zult zijn van het bestaan of de regelgeving van Facebook. Daarom is het verstandig om altijd een onafhankelijke basis te hebben op het internet.

Lees meer

In grote lijnen zijn er 3 manieren om je website te (laten) bouwen:

  • Via codering door een programmeur
  • Via een Open Source CMS
  • via een SAAS platform

Codering via een programmeur is de oudste vorm van web development. Jouw website wordt dan met behulp van een programmeur in elkaar gecodeerd. Het grote voordeel van codering is dat je technisch gezien een zeer goede website kunt laten bouwen (mits je een goede programmeur hebt). Het nadeel is dat de kosten voor een dergelijke website heel erg hoog worden. De kosten voor een gemiddelde website door een professionele programmeur starten vanaf de 5.000 euro.

Een alternatief is om gebruik te maken van een open source CMS. WordPress is hier een goed voorbeeld van. Met een open source CMS is er al heel veel codering voor je gedaan. Daarbij is het een en ander zo gecodeerd, dat je als gebruiker heel makkelijk je eigen website kunt bouwen zonder zelf te hoeven coderen. Een ander groot voordeel van een open source CMS is dat het gratis is. Je kunt dus tegen een relatief goedkoop tarief je website (laten) bouwen. Een nadeel van open source CMS is dat je door de uitgebreide mogelijkheden toch nog wel enige digitale skills nodig hebt. Zowel de interface als het gebruiksgemak zijn niet altijd intuïtief.

Als laatste heb je nog de optie om je website via een SAAS platform te (laten) bouwen. SAAS staat voor ‘Software as a service’ en wil zeggen dat je via een aanbieder gebruik mag maken van zijn online webbouw-software, zolang je daarvoor betaald. De meest bekende SAAS aanbieder op het gebied van webdesign is WIX. Het voordeel van een SAAS website is dat de interface redelijk gebruiksvriendelijk is en je snel een makkelijke website online kunt hebben. Het grote nadeel van SAAS is dat je sterk afhankelijk bent van het platform en je ook geen website meer hebt als je jouw abonnement opzegt. Ook zijn SAAS websites beperkter in uitbreidingsmogelijkheden ten opzichte van Open Source CMS.

Nu je weet hoe web development in grote lijnen werkt is het aan jou om te beslissen of je hier zelf mee aan de slag wilt gaan of dit liever wilt gaan uit besteden (of beide). Op deze website bieden wij jou tips, tools en video-handleidingen om zoveel mogelijk zelf te kunnen doen. Kom je er niet uit? Dan hebben wij producten en diensten die wellicht aansluiten op wat je wilt of kan een van onze specialisten jou middels een (video)chat sessie ondersteuning bieden bij een probleem waar je tegen aan loopt.