Over Pexels

Op Pexels kun je gratis stockfoto’s en stock video’s downloaden voor op je website.

Wat zijn stockfoto’s en video’s?

Stockfoto’s en video’s zijn foto’s en video’s die voor specifieke doeleinden kunnen worden gebruikt en gestandaardiseerd uit ‘voorraad’ worden aangeboden. Concreet betekent dit dat stockfoto’s niet op maat zijn gemaakt voor de gebruiker, maar door meerdere verschillende gebruikers kan worden ingezet voor hetzelfde doel. Zoals bijvoorbeeld het gebruiken van een stockfoto voor een banner van een website.

Waarom stockfoto’s gebruiken?

Als je zelf geen middelen hebt om professionele foto’s te (laten) maken voor je website kun je dus gebruik maken van stockfoto’s om toch voor een professionele uitstraling te zorgen. Het voordeel is dat stockfoto’s relatief goedkoop zijn (enkele euro’s per foto) ten opzichte van het inzetten van een professionele fotograaf (enkele honderden euro’s). Het nadeel is dat stockfoto’s niet uniek zijn gemaakt voor jouw website en dus kunnen worden gebruikt door andere website-eigenaren. Wellicht wordt jouw webfoto dus ook door een conculega gebruikt.

Let op de licentie

Het is wel belangrijk dat je let op de licentievoorwaarden om een dergelijke stockfoto of video te gebruiken op je website. Je kunt niet zomaar alle foto’s van het internet gebruiken om op je eigen website te zetten. Als je hiervoor geen licentierechten hebt aangekocht dan kun je in de problemen komen als de maker van de foto of video er achter komt dat jij zijn intellectuele eigendom onrechtmatig gebruikt. Boetes hiervoor kunnen wel oplopen tot in de duizenden euro’s.

Gratis stockfoto’s

Op Pexels.com kun je foto’s vinden met een gratis licentie voor commerciële doeleinden. Soms wordt er wel een bijdrage gevraagd in de vorm van een link naar de fotograaf op jouw website, maar dat is niet altijd zo. Voor het downloaden van stockfoto’s hoef je niet eens een account aan te maken.

Lees wel altijd de licentievoorwaarden goed door om te weten wat wel en niet mag.

De licentie voorwaarden van Pexels kun je hier vinden: https://www.pexels.com/nl-nl/license/